Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018

5 θυελλωδη ζευγαρια της κλασικης λογοτεχνιας που έγιναν ταινια


Υπάρχουν χιλιάδες ιστορίες αγάπης στην κλασσική λογοτεχνία και η καθε μια είναι ξεχωριστή με το δικό της τρόπο. Τα παρακάτω ζευγάρια όμως, ήταν τόσο δυνατά και παθιασμένα που η μεταφορά τους στην οθόνη έμοιαζε μονοδρομος. Ήταν όμως το πείραμα πετυχημένο, ή καλύτερα να μεινουμε στο βιβλίο;

Hester και Arthur, Το Άλικο γραμμα

Στο "Αλικο γράμμα" η Hester και ο Arthur ειναι πολύ ερωτευμένοι. Τοσο που κάνουν μαζι ένα παιδι. Μονο που η Hester είναι παντρεμένη, ο Arthur ειναι ιερέας, και οι δυο μαζι μένουν στην πουριτανική Βοστώνη του 1600. Δεν τις λες και ευνοϊκές τις συνθήκες... 

Προσαρμογές του έργου:
Αρκετές ταινίες, αναμεσα τους μια ευρωπαική του '73 ,μια του 1995 που δε βλέπεται (εκτος αν εχετε κόλλημα με το Gary Oldman, οπως κι εγω) και το Easy-A που μοιράζεται στοιχεία του βιβλίου, αλλά δεν έχει τον Arthur και την Hester που θα θέλαμε.

Πόσο χορτάσαμε;
Καθόλου. Λατρεύω το Gary Oldman, αλλα αυτό το ζευγάρι ακόμα δεν εχει εμφανιστεί οπως του αξιζει στον κινηματογράφο


Elizabeth και  Mr Darcy, Περηφάνια και Προκατάληψη

Ένα από τα βασικότερα ρομαντικά μυθιστορήματα, το αριστούργημα της Jane Austen είναι μια ιστορία που μοιάζει αβίαστα σύγχρονη λόγω των διαχρονικών της θεμάτων όπως το πως μπορεις να ερωτευτεις κάποιον που δεν περιμενες. Το βιβλίο αυτο με έκανε να διαβάσω μεσα σε ενα μήνα και όλα τα υπόλοιπα της Austen, που ειναι και εξίσου υπέροχα - όμως δύσκολα ξεπερνούν τη φοβερη χημεία που ξεπηδούσε απο τις σελίδες όταν ο Darcy συναντούσε την Elizabeth! 

Προσαρμογές του έργου:
Πολλές και καλοφτιαγμένες. Είτε ταινία, όπως εκείνη του 2005 με τη Knightley, ή η προσαρμοσμένη κωμωδία "Bride and Prejudice" , είτε η αξεπέραστη μινι σειρά του BBC, με τον Colin Firth αρκούν για  να ερωτευτειτε την ιστορία απο την αρχη!

Πόσο χορτάσαμε;
Θα ελεγα αρκετά, όμως πάλι, χορταίνεται τέτοιο ζευγάρι;


Katherine  και Heathcliff, Ανεμοδαρμένα υψη

Υπάρχει μια σκηνή στο βιβλίο, την οποία δε μπορώ να περιγραψω χωρίς να δώσω και μεγάλα spoilers. Κι αυτό ειναι κρίμα, γιατι αυτή η δυνατή σκηνή φανερώνει τη δύναμη με την οποία αγαπήθηκαν -αλλα και πληγωθηκαν- η Katherine με το Heathcliff. Να πω μονο τη λέξη-κλειδι "Σπασμένο παραθυρο" κι οταν το διαβάσετε θα με θυμηθειτε!

Προσαρμογές του έργου:
Ο Laurence Olivier ηταν εκπληκτικός ως Heathcliff, όμως προσωπικά απόλαυσα περισσότερο το Ralph Fiennes στο ρόλο του πληγωμένου και οργισμένου Heathcliff. Ειναι ενα δυνατό, συγκινησιακά, ζευγάρι και του ταιριάζουν δραματικες ερμηνείες.  

Πόσο χορτάσαμε;
Το ζευγαρι αυτο βιώνει αισθηματα όπως , θυμό, επιθυμία για εκδίκηση αλλά και νοσταλγία. Χορταίνεται τετοια δυνατή ιστορία; Αμφιβάλλω, αν και ο Fiennes με κάλυψε αρκετα.


Mrs De Winter και Maxim, Ρεβεκα

Αυτο το ζευγάρι είχε έναν έντονο ερωτισμό, που περιβάλονταν από το μυστήριο του θανάτου της πρώτης γυναίκας του Maxim, της Ρεβεκα. Η νεαρή δεύτερη συζυγος -το ονομα της δεν αναφερεται πουθενά-  είναι ερωτευμένη μαζι του, αλλά αρχιζει να κουράζεται απο τη μονιμη αίσθηση παρουσίας της νεκρής Ρεβέκα. 

Προσαρμογές του έργου:
Μια κλασική με τον Λορενς Ολίβιε και πάλι, και δυο σειρές του BBC - η μια με πρωταγωνιστή τον πατριάρχη των Λανιστερ Charles Dance.

Πόσο χορτάσαμε;
Ελάχιστα. Φοβερή η μεταφορά με τον Ολίβιε, αλλά ούτε ακολούθησε το βιβλίο πιστά, ούτε μου πέρασε τη φοβερη χημεια του ζευγαριού στο βιβλίο. Γι αυτό προς το παρόν χορταίνουμε με το εκπληκτικό βιβλίο, μονο.


Jay Gatsby και Daisy, Ο υπέροχος Γκατσμπυ

Δεν ξέρω αν ειναι το ζευγάρι του βιβλιου, που δε χορταινω, ή ο αθεράπευτα ρομαντικός ήρωας του. Μάλλον ειναι το δεύτερο. Σε αυτη τη σχέση ο ένας έδινε περισσότερο - ο Γκατσμπυ, όπως καταλάβατε. Ομως σε κάθε σχέση που μονο ο ένας δίνει, μόνο ο ένας πληγώνεται. Το έμαθε και ο Jay Gatsby με το χειρότερο τρόπο...

 Προσαρμογές του έργου:
Μεταξυ πολλών άλλων και δυο αξιοσημειωτες κινηματογραφικές ταινίες. Η μια με τον υπεροχο Redford στο ρολο του υπεροχου Gatsby, και η άλλη με ολα τα φώτα και τη μουσική που μας συνηθίζει ο Luhrmann στις ταινίες του.

Πόσο χορτάσαμε; 
Με ταινίες, οπερα ακόμα και μπαλέτο, μπορώ να πω νιώθω πως έχω χορτάσει αρκετά με τις προσαρμογές του βιβλίου. Με τον ίδιο το Gatsby; Ποτέ. Κι όσοι είμαστε πιστοί ρομαντικοί σαν αυτόν, πάντα τον αναζητάμε ξανά και ξανά στο βιβλίο του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λετε?