Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Πανεύκολο σουσι!

Κάποιος που ακούει τη φράση «Ας φτιάξουμε σουσι» φαντάζεται μια ποικιλία από ωμα ψάρια  και μικρές μπουκίτσες φαγητού. Το σούσι είναι ΚΑΙ αυτό αλλά δεν είναι ΜΟΝΟ αυτό. Μπορεί να προσαρμοστεί στις ελληνικές προτιμήσεις και κάποια από τα υλικά του μπορούν να αλλάξουν, έτσι ώστε να είναι ευκολότερο και να φτιαχτεί, αλλά και να καταναλωθεί. Πιστέψτε με, αξίζει!

Greek-friendly sushi

Τώρα, σε πολλά blogs βρήκα τον τρόπο παρασκευής του, δεν είναι πως μαθήτευσα στην Ιαπωνία (θα το θελα όμως) πριν γράψω αυτό το ποστ. Αυτό που θέλω να κάνω εδώ όμως,  να παρουσιάσω τον τρόπο για να φτιαχτεί ένα πανεύκολο σούσι, όταν δεν έχεις πολλά από τα υλικά.
Αντί για ΝΟΡΙ  -> μπορείτε να βάλετε πράσο ζεματισμένο το οποίο θα κόψετε κατά μήκος για να γίνει ένα πλατύ φύλλο
Αντί για ρύζι για σούσι -> βάλτε Ταυλανδεζικο  αρωματικό (jasmine)


Αντί για ξύδι ρυζιού -> βάλτε λευκό κλασικό ξύδι, απλά μειώστε την ποσότητα.

 Τα υλικά μου.

5 Φύλλα νόρι
Ρύζι (αρωματικό ή για σούσι)
1 αβοκάντο
1 αγγούρι
1 κονσέρβα τόνου σε νερό
Απομίμηση καβουριού σε στικς
Ζαχαρη –αλάτι – ξυδι
(Για όποιο υλικό δε βρίσκετε, ρίξτε μια ματιά στα υλικά που αντικατέστησα πιο πάνω)

Εκτέλεση

1.       Ξεπλένω καλά το  ρύζι σε νερό ξανά και ξανά, μέχρι να γίνει διάφανο (το νερό φυσικά)
2.       Βράζω σε κατσαρόλα σε αναλογία 1 κούπα ρυζιού – 1 και κάτι κούπα νερού.
3.       Σε μια άλλη κατσαρόλα βράζω σε σιγανή φωτιά 3-4 κουταλιές ξύδι,  3 κουταλιές ζάχαρη, και μια αλάτι.
4.       Αφού έχω βγάλει το ρύζι σε ένα μπολ, προσθέτω το ζαχαρόξυδο σιγά-σιγά και ανακατεύω να πάει παντού.
5.       Το αφήνω να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, πριν φτιάξω το σούσι.
Μετά παίρνω το φύλλο και φτιάχνω τα ρολάκια όπως το παρακάτω βίντεο στο youtube.



Βέβαια εγώ δεν είχα το σουπλά από μπαμπού για να το τυλίξω οπότε το έκανα με απλή λαδόκολλα και τύχη (άλλη μια προσαρμογή στα ελληνικά δεδομένα)


Στο τέλος, αφού τους εχω βάλει τη γέμιση (στην περίπτωση μου τόνο-αγγούρι και καβουροψιχα-αβοκαντο ) , τα τυλίγω τα κόβω και τα σερβίρω με σάλτσα σόγιας (προαιρετικά, αλλά τους πάει πολύ).
Εννοείται πως δε συγκρίνεται με το σούσι που είναι πιο "Ιαπωνικά" φτιαγμένο. Όμως κάποιος που αγαπάει τις διαφορετικές γεύσεις, θα βρει κι αυτό ενδιαφέρον!
Καλή όρεξη!




1 σχόλιο:

Τι λετε?